Essä

「Essä」のアイキャッチ画像
google.com, pub-1149054337580433, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Presentationsvägar och spridningsvägar för digitala produktioner

Hur kan vi distribuera våra filmer effektivt?

Det finns flera tillvägagångssätt så jag ska jämföra dem och diskutera fördelar och nackdelar med respektive. 

En vanlig plattform är YouTube är den största streamingplattformen. Enligt YouTubes hemsida, använder nästan en tredjedel av alla personer på internet YouTube regelbundet och YouTube finns nu i över 90 länder på 76 olika språk (“Utnyttja YouTubes räckvidd för att sprida ditt budskap” på YouTube social impact, https://socialimpact.youtube.com/intl/sv/why-youtube/#:~:text=N%C3%A4stan%20en%20tredjedel%20av%20alla,l%C3%A4nder%20p%C3%A5%2076%20olika%20spr%C3%A5k, hämtad 2024-05-11). En fördel med att använda YouTube är att man kan nå enormt många tittare från hela världen och man kan ladda upp obegränsat med videor. Dessutom är det gratis. Å andra sidan, måste tittare se massor av annonser och betald registrering krävs för att dölja annonser. Det är dessutom i princip inte möjligt att ladda ner videor.

Daily Motion är likadant som YouTube men den är mer populär i Europa.

Daily Motion funkar ungefär på samma sätt som YouTube och man kan använda den gratis och man har tillgång till obegränsad videodelning. Men det finns begränsningar för filstorlek och videotid och det kommer mycket annonser. 

En tredje plattform som kan nämnas är Vimeo.  Vimeo har inga annonser och det går att sälja och hyra videor. Å andra sidan, använder få Vimeo och om man använder det gratis då kan man endast titta på ett begränsat antal videor.

För det fjärde kan Facebook också möjliggöra plattformen att nå fler tittare.

Facebook är inte en tjänst för att titta på videor, utan snarare en SNS men nu kan man dela videor på Facebook. Användare på Facebook kan dela videor med sina vänner direkt så att man kan nå många tittare genom vänner eller ens kretsar. Nackdelen är kanske att annonser visas automatiskt och att tittaren måste ha Facebook-konto.  

För det femte är JetPack också ett alternativ om man redan har etablerat webbsidan med WordPress. Man kan erbjuda tittaren speciella känslan. Jetpacks “video block” låter oss sömlöst bädda in videor i våra WordPress-inlägg och sidor. Men man kan inte nå andra nya tittare på samma sätt med andra plattformar. Dessutom finns det inte så många avancerade funktioner som på till exempel YouTube. 

Nu för tiden har vi andra alternativ som fungerar utmärkt att nå unga tittare till exempel TikTok och Instagram. 

TikTok är den mest vanligaste plattformen bland ungdomar. Det är enkelt att lägga upp videor och man får stora chanser att bli känd. Videon är dock väldigt kort och det är en minut så det kan vara movie trailers.    

Å andra sidan kan man ladda upp långa videor på Instagram. Instagram ha det två miljarder aktiva användare varje månad över hela världen i början av 2024 enligt Statista, “Instagram – statistics & facts” (https://www.statista.com/topics/1882/instagram/#topicOverview, hämtad 2024-05-11 ). Man kan nå ett stort antal aktiva unga användare. Men korta videor är vanliga så långa filmer passar inte så bra heller på Instagram. 

Sammanfattningsvis finns det många tillvägagångssätt att nå tittare. Man kan kombinera olika plattformar, till exempel YouTube och Instagram för att nå en ung målgrupp, eller Facebook för en äldre målgrupp.   

Kiyo Toth

コメントする

メールアドレスが公開されることはありません。 が付いている欄は必須項目です

CAPTCHA